Modern laboratorium - Dierenartsenpraktijk Dwingeloo Appelscha

Wij beschikken over een zeer uitgebreid laboratorium. Het voordeel hiervan is dat we vaak binnen een uur u een uitslag kunnen geven en een eventuele behandeling kunnen opstarten. Ook maken wij veel gebruik van controles voor patiënten met een chronische ziekte of aandoening om indien nodig te kunnen bijsturen met de medicatie.

Binnen onze praktijk kunnen wij diverse onderzoeken aanbieden zoals:

Urine-onderzoek:

In de urine kunnen we onderzoeken of er toevoegingen zijn van bijvoorbeeld suiker, eiwit, reststoffen van de stofwisseling of bloed. Ook kunnen we aantonen hoe geconcentreerd de urine is, wat iets zegt over de werking van de nieren. Onder de microscoop kunnen we zien of er sprake is van kristallen in de urine of dat er bepaalde cellen in zitten.

Bloedonderzoek:

voor het onderzoeken van diverse ziekten of afwijkingen beschikken wij over een viertal bloedonderzoeksapparaten. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld zien of de organen goed functioneren (lever, nieren, eiwitstofwisseling, suikerstofwisseling, schildklier, alvleesklier).

Ook kunnen we hematologisch onderzoek doen, waarmee we inzicht krijgen in de absolute en relatieve hoeveelheden van rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Dit kan bijvoorbeeld aanwijzingen geven voor een ontstekingsbloedbeeld, of bloedarmoede. Ook kunnen we aanwijzingen krijgen voor bepaalde vormen van bloedkanker, zoals leukemie of lymfoom. Tenslotte is het mogelijk om aan te tonen of de zouten (natrium, kalium, chloor) in het lichaam van de patiënt in balans zijn. Dit is ook erg belangrijk als wij bijvoorbeeld dieren een infuus moeten geven.

Ontlastingsonderzoek:

het is mogelijk om in ontlasting van dieren op zoek te gaan naar wormeieren of ander parasieten. Ook bij diarree kunnen we veel informatie halen uit de ontlasting.

Kweek van bacteria of schimmels:

soms is het nodig om voor het inzetten van een behandeling met antibioticum te weten met welke bacterie je te maken hebt. We kunnen hiervoor met bijvoorbeeld urine, oorsmeer, huidmonsters of andere lichaamsvloeistoffen een kweek doen. De bacterie die dan overmatig aanwezig is zal groeien in het medium en daarbij is het ook mogelijk om inzichtelijk te maken welke antibiotica goed werken.