Tandverzorging
– alles voor uw dier –

Terug naar homepage

Gebitsverzorging - Dierenartsenpraktijk Dwingeloo Appelscha

Een van de meest voorkomende ongemakken voor uw hond zijn aandoeningen van het gebit. De verschijnselen worden vaak pas in een laat stadium opgemerkt. De gevolgen hiervan zijn vaak een ernstige tandvleesontsteking en/of verlies van kiezen en tanden. Ontstoken tandvlees is pijnlijk en de betrokken bacteriën kunnen hart, lever en nieren beschadigen. Preventieve tandheelkundige zorg is voor uw huisdier minstens zo belangrijk als voor u.

Wat zijn de gevolgen van een onverzorgd gebit?

Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de kiezen veroorzaken, dit heet tandplaque. Wanneer dit niet tijdig wordt verwijderd kan het uitharden tot bruin/grijs tandsteen. Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Dit is pijnlijk. Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen. Bovendien kunnen de betrokken bacteriën in de bloedbaan komen en zo ontstekingen in de hartkleppen, lever en nieren veroorzaken.

Hoe herken ik een tandvlees/kaakontsteking?

  •  Rood tandvlees op de overgang van tandvlees naar tanden of kiezen
  •   Gemakkelijk bloedend tandvlees
  •   Slechte adem
  •   Bruine aanslag op tanden/kiezen
  •   Speekselen van uw dier
  •   Losse tanden en/of kiezen
  •   Eénzijdig kauwen

Tandvlees- en kaakontsteking zijn pijnlijke aandoeningen. Onze dieren kunnen nog steeds niet spreken dus het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goed gebit. Als uw hond of  kat één van de bovenstaande verschijnselen vertoont, maak dan een afspraak met ons zodat wij kunnen beoordelen of een gebitsreiniging noodzakelijk is.

Waaruit bestaat een gebitsreiniging?

Een gebitsreiniging is de standaardbehandeling voor beginnend tandsteen en tandvleesontsteking. De behandeling bestaat uit handmatig en ultrasoon verwijderen van al het tandsteen, gevolgd door het polijsten van het gebit. Het polijsten is nuttig om de terugkeer van aanslag te vertragen.

Wat kunt u zelf doen?

Als uw huisdier nog een schoon gebit heeft (of als het net gereinigd is) is het verstandig om 2-3x per week poetsen met speciale borstels en tandpasta voor honden. Sommige voeders kunnen de vorming van tandplaque voorkomen, ook met behulp van speciale speeltjes onderhoudt uw hond zelf spelenderwijs het gebit.